Każdy człowiek wzrastał w indywidualnym dla siebie środowisku rodzinnym, gdzie obowiązywały określone przyzwyczajenia i tradycje, również kulinarne.
Do swojego dorosłego życia wniósł to, czego się nauczył i do czego się przywykł w młodym wieku.
W wielu przypadkach była to kuchnia prosta, a posiłki zdrowe. Lecz może bywało i odwrotnie, kiedy tradycją była kuchnia oparta na spożywaniu dużej ilości produktów mięsnych, kosztem warzyw i owoców.
Plusem jest to, że w każdej chwili naszego życia możemy zmienić nasze przyzwyczajenia kulinarne.
Bo siła do dokonania tych zmian tkwi w nas samych. Wystarczy tylko chcieć. Chcieć zadbać o własne zdrowie i zdrowie naszej rodziny, o naszą formę fizyczną, o różnorodność i inność w kuchni.
Posiłki sporządzane według nowych receptur wcale nie muszą być gorsze od dań naszych mam, czy babć.
Warto postawić na spożywanie lżejszych posiłków, szczególnie gdy dotyczy to kolacji.
Zmiana w dziedzinie złych przyzwyczajeń kulinarnych pozwoli przygotowywać posiłki zdrowsze. Wystarczy, że będą one nieco chudsze i gotowane, a nie smażone.
Tym samym nie będą stwarzać tak dużego obciążenia dla naszej wątroby, trzustki, itd.
Odpowiednio dobrana dieta poprawi nie tylko nasze zdrowie fizyczne, lecz również zadba o naszą psychikę, gdyż doda nam energii.
Czasem można pozwolić sobie na małe odstępstwo od powziętych zasad. Lecz dobrze jest w następnych dniach nadrobić zaległości zaostrzając normy.