Nadejście wiosny to dla wielu z nas czas zaopatrywania się w nowalijki. W marketach i na targach można już sięgać po warzywa i owoce w przystępnych cenach. Jeżeli chcesz wiedzieć, jak przedłużyć świeżość tych produktów – jesteś w dobrym miejscu!
Zdrowa dieta obfituje w codziennie porcje warzyw i owoców
Świeże owoce oraz warzywa są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety. Stanowią cenne źródło dobroczynnych składników, które powinny być codziennie dostarczane wraz z dietą. Pektyny, witaminy, kwasy organiczny, białko, błonnik – to wszystko stanowi zaledwie ułamek możliwości. Te korzystne składniki mogą wykazywać też działanie ochronne przed wolnymi rodnikami. Co więcej – wspomagają pracę układu pokarmowego i przyspieszają przemianę materii. Wykazują też działanie grzybobójcze, bakteriobójcze oraz mogą być pomocne we wspieraniu układu odpornościowego oraz układu krążenia. Okres wiosenny stanowi idealną okazję ku temu, aby włączyć do swojej diety większe porcje warzyw i owoców. Korzystanie z dobrodziejstw natury jest w tym czasie szczególnie pożądane! Sklepowe półki oraz zasoby na lokalnych rynkach wręcz zachęcają do sięgnięcia po świeże owoce i warzywa. Lekkie sałatki jako samodzielny posiłek czy dodatek do obiadu to podstawa w kuchni! Jeżeli zatem chcesz poznać triki na to, jak zachować trwałość zakupionych produktów – skorzystaj z zaproponowanych wskazówek!
Lodówka wolnostojąca w kuchni pomoże przedłużyć świeżość warzyw i owoców
Lodówki wolnostojące stanowią w zasadzie nieodzowny element wyposażenia w każdej współczesnej kuchni. Część osób decyduje się na to, aby umieścić je w zabudowie kuchennej – dzięki temu są dyskretnie wkomponowane w wystrój tego pomieszczenia. Wybór lodówki w dzisiejszych czasach skupia się na wielu aspektach. Dotyczy bowiem nie tylko klasy energetycznej, wielkości, koloru, ale także pojemności chłodziarko zamrażarki. Jedno jest pewne – bez względu na to, na co się zdecydujesz, na pewno Twoje produkty spożywcze zyskają dłuższą przydatność do spożycia. Nowoczesne lodówki Electrolux są wyposażone w specjalne komory, dedykowane do przechowywania owoców lub warzyw. Umieszczając w nich swoje zakupy możesz liczyć na to, że będziesz mógł cieszyć się świeżością tych produktów przez dłuższy czas niż np. w sytuacji, gdybyś pozostawił je w zamkniętej szafce kuchennej. Przechowywanie warzyw i owoców w lodówce jest znaną i powszechnie stosowaną praktyką.
W pierwszej kolejności warto regularnie dbać o to, aby czy to lodówka wolnostojąca lub też w zabudowie była regularnie czyszczona. W przeciwnym razie, gdybyś np. przechowywał owoce lub warzywa na wilgotnej półce, w której np. rozlało się mleko czy inne płyny – wówczas mogłoby dojść do szybszego pojawienia się procesów gnilnych, a tego oczywiście chciałbyś uniknąć. Jeżeli w już zakupionych egzemplarzach dostrzegłeś ślady pleśni czy nadpsucia – warto jak najwcześniej pozbyć się takich okazów.
Chcesz wydłużyć przydatność do spożycia owoców i warzyw? Do dyspozycji masz nie tylko lodówkę wolnostojącą!
Odpowiednie miejsce do przechowywania warzyw i owoców obejmuje nie tylko sprzęty agd. Niektóre owoce wręcz nie są zalecane ku temu, aby trzymać je w chłodziarce. Dotyczy to np. cytrusów, które co do zasady źle tolerują przechowywanie w lodówce. Banany, mango, pomarańcze – to zaledwie ułamek owoców, które należałoby trzymać w temperaturze powyżej 16 stopni Celsjusza. Dotyczy to także naszych rodzimych warzyw i owoców, które zawierają dużo wody. Dlaczego? Otóż umieszczenie ich w lodówce może przełożyć się na szybsze zepsucie się.
Warto też wspomnieć o owocach i warzywach, które mają jeszcze inne wymagania dotyczące przechowywania. Niektóre z nich najlepiej odnajdą się w chłodnych i ciemnych miejscach. Jeżeli zaś nie dysponujesz piwnicą czy spiżarnią – alternatywą mogą być skrzynie z wilgotnym piaskiem. Czosnek, cebula czy ziemniaki najlepiej odnajdą się w chłodnych, ciemnych miejscach. Jedno jest pewne – lodówka wolnostojąca w kuchni może pomagać w znaczny sposób w wydłużeniu cyklu życia wielu produktów, jednak nie dotyczy to wszystkich warzyw.
Korzystaj z ozdobnych mis i pater
Dobrą praktyką jest też trzymanie codziennej porcji warzyw i owoców na ozdobnych półmiskach czy paterach. Przechowywanie tych produktów doda kolorytu w każdej kuchni. To jednak nie koniec – będziesz też o wiele chętniej sięgać po świeże owoce, gdy będą one w Twoim zasięgu. Warto ułatwiać sobie dokonywanie takich zdrowych wyborów. Niewątpliwą zaletą takiego postępowania jest nie tylko praktyczne zastosowanie, ale także wysoki poziom estetyki. Takie owoce i warzywa na pewno dodadzą też kolorytu w każdej kuchni! Skorzystaj z tej podpowiedzi i zachęć siebie i bliskich do sięgania po zdrowe produkty, które warto mieć w swojej codziennej diecie!