Kuchnia orientalna

Przyzwyczajeni do tradycyjnych polskich smaków, albo chociaż bardziej europejskich, z chęcią szukamy urozmaicenia jakimi mogą być i coraz częściej są – kuchnia turecka oraz kuchnia orientalna.Smaki Azji wyraźnie różnią się od tego do czego przywykliśmy. Cóż, może faktycznie jest to zbyt duże uproszczenie. Przede wszystkim dlatego, że większość przypraw jakie współcześnie wykorzystujemy przy praktycznie każdym daniu – pochodzą właśnie z dalekiego wschodu i kuchnia orientalna stosowała je od bardzo dawna. Dlatego też, chociaż być może tradycyjne potrawy z Chin czy Japonii oraz Wietnamu i Korei nie dotarły wówczas do nas bezpośrednio, ułamek tego czym charakteryzuje się kuchnia orientalna gościł na europejskich stołach już przed wiekami. Dodatkowo, stwierdzenie, że smaki Azji są nam generalnie obce też jest już obecnie dość nieścisłe. Chińskie restauracje, których specjalnością jest kuchnia orientalna zawitały do nas już dość dawno temu i trzeba było żyć pod szczelnym kloszem, aby nie mieć z nią jakiegokolwiek, chociażby pobieżnego kontaktu. I chociaż azjatyccy kucharze z pewnością lepiej są w stanie zrozumieć pewne subtelne niuanse jakimi charakteryzują się ich lokalne przepisy, powszechnie dostępne w sklepach składniki pozwalają każdemu w swoim własnym domu przygotować od czasu do czasu dalekowschodnią potrawę. W końcu dzisiaj kulinarne urozmaicenia nie obciążają aż tak bardzo niczyjej kieszeni.

http://www.mediaelite.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here