Umiejętności kulinarne z wiekiem są coraz większe. Wiadomo, że nasze mamy o wiele lepiej gotują od nas. Kobiety umieją gotować dobrze, różnorodnie i coraz zdrowiej, ale nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni tak jak ich mamy. Oczywiście bardzo ważny jest efekt a nie długi czas spędzony w kuchni. Bardzo dużo kobiet bazuje na przepisach mam ale bardzo często wprowadzają swoje nowości. Polacy są bardzo tradycyjni i bardzo często gotują rosół a na drugim miejscu jest zawsze pomidorowa. Bardzo dużo osób gotuje więcej i później potrawy najczęściej odgrzewane są w kuchence mikrofalowej. Gotowanie warzyw bardzo często wydaje się ze jest to bardzo proste wystarczy je opłukać, obrać i wrzucić je do gotowania, aż zmiękną. Oczywiście tak jest ale wtedy warzywa będą pozbawione kalorii odżywczych. Należy zawsze kupować warzywa świeże które nie leżakowały na półce sklepowej. Po przyniesieniu do domu należy jak najszybciej ich wykorzystać. Umyć i obrać należy warzywa przed gotowaniem. Twarde jarzyny należy pokroić na drobniejsze kawałki.