W dzisiejszych czasach wiele osób interesuje się gotowaniem. Lubimy testować nowe potrawy oraz wprowadzać własne modyfikacje. Każdy, kto dużo czasu spędza w kuchni wie, że fartuszek kuchenny bardzo się przydaje. W sklepach mamy ich całe mnóstwo, często są także niedrogie, gdy jednak przymierzamy fartuszek w domu rzadko kiedy pasuje. Albo jest za długi albo ma za krótkie troczki, odstaje pod pachami albo brakuje mu kieszonki. W takim wypadku najlepiej jest fartuch kuchenny uszyć samodzielnie. Wcale nie jest to trudne. Jeśli chcemy żeby służył nam długo wybierzmy tkaninę 100% bawełnę. Co prawda po praniu będzie on wymagała prasowania ale posłuży naprawdę długo. Fartuch raczej nie powinien być biały, bo kuchenne tłuste plamy bywają trudne do wywabienia. Wybierzmy takie wzór jaki będzie nam się podobał albo taki, który będzie pasował do wystroju kuchni. Na fartuszek dla szczupłej kobiety o wzroście 165 cm potrzebujemy kawałek tkaniny o wymiarach 85 cm x 45 cm. Jeśli chcemy z tego samego materiału uszyć troczki to potrzeba będzie jeszcze około 30 cm o pełnej szerokości 160 cm. Ten sposób jest jednak pracochłonny, bo troczki trzeba wyciąć, zaprasować i zszyć. Prościej jest kupić w sklepie typu pasmanteria gotową lamówkę albo taśmę bawełnianą. Z prostokąta wyciętego z podanych wcześniej wymiarów po obu stronach na górze ścinamy łagodne łuki aby fartuch ładnie układał się pod pachami. Wszystkie krawędzie zaobrębiamy prostym ściegiem zaprasowując wcześniej na dwa. Po bokach i na górze doszywamy troki. Jeśli chcemy na wierzchu możemy też dać dużą kieszonkę.