W tradycji kuchni polskiej można wprawdzie doszukać się takich przykładów, że mięsa posiadają w sobie jakiś słodki dodatek – przykładem mogą być śliwki suszone dodawane do niektórych pieczeni, jednak większość potraw mięsnych w naszym kraju jest przyrządzana na słono, bez dodatku słodkich owoców. Jednak w kuchniach wielu państw, w tym europejskich, jak na przykład Francja czy Niemcy wiele potraw mięsnych jest przyrządzanych z użyciem właśnie słodkich dodatków. Na pewno naszego rodaka zaszokuje widok Niemca, jedzącego pieczonego kurczaka z dodatkiem – zamiast surówki – dżemu pomarańczowego czy figowego, u nas po prostu jada się do tego surówkę z buraczków czy kapusty. Jednak warto jest czasami poeksperymentować w domowej kuchni i spróbować przyrządzić na przykład pieczeń z dodatkiem słodkich owoców, czy też śledzie z dodatkiem rodzynek. W pierwszej chwili wydaje się, że taka kompozycja smaków zupełnie do siebie nie pasuje, jednak okazuje się, że w praktyce są to bardzo ciekawe smaki, których warto spróbować.

http://www.cooltural.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here