Pierogi są jednym z popularniejszych dań jedzonych przez Polaków, często znajdziemy je w menu restauracji czy barów, możemy kupić gotowe pierogi z wybranym nadzieniem lub po prostu zrobić je samodzielnie w domu. Wielu ludziom wydaje się, że jest to sprawa bardzo skomplikowana i nie chcą nawet zaczynać, podczas gdy, chociaż są one pracochłonne to bardzo proste w przygotowaniu. Idealne ciasto na pierogi jest bardzo proste wystarczy zmieszać jedną szklankę wrzącego mleka z dwiema szklankami mąki oraz szczyptą soli, ciasto jest bardzo gorące, dlatego aby nie poparzyć sobie dłoni warto je wyrabiać mikserem. Następnie zawijamy powstałe ciasto i odstawiany na około dwadzieścia minut. Ciasto najlepiej jest wyjmować po kawałku, który wałkujemy wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki lub też specjalnego przyrządu do robienia pierogów. Kolejnym etapem jest nadziewanie idealnie lepiącego się ciasta, możemy to zrobić w zależności od tego na co mamy ochotę, na przykład mięsem mielonym z cebulą, kapustą i grzybami lub też owocami takimi jak wiśnie, truskawki czy maliny.