Aby przyrządzić lekką zupę pomidorową najprościej jest przygotować sok pomidorowy, bulion rosołowy i śmietanę. Oczywiście wszystko trzeba podgotować. Na koniec przyprawić ulubioną przyprawą i podawać z ryżem lub makaronem. Niektórzy robią np. zupę pomidorową ze świeżych pomidorów przyprawiają zupę bazylią i dodają śmietanki dla koloru. Bardzo popularnym sposobem na lekką zupę pomidorową jest zagotowanie bulionu lub wywaru mięsnego, do tego trzeba dodać przecier pomidorowy i praktycznie zupa jest już gotowa. Tylko trzeba ją przyprawić, a także ugotować do niej ryż lub makaron. Najważniejszą kwestią smakową w takiej zupie jest oczywiście baza, czyli wywar z mięsa, kości lub bulion rosołowy. Pomidorową można zrobić także nieco ostrzejszą dodając do niej przecieraną paprykę, lub szczyptę słodkiej, czerwonej papryki w proszku. Zupa pomidorowa może być podawana także z pieczywem lub, jak kto woli z grzankami. Niektórzy pomidorówkę wzmacniają odrobiną posiekanego drobno czosnku, lub bardziej w ziołowej formie- dodają natkę pietruszki i koperek w dużych ilościach.

http://www.kochamdbam.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here