Wielu z nas okres Świąt Bożego Narodzenia kojarzy się z domowym zaciszem, ubieraniem bożonarodzeniowego drzewka, lepieniem pierogów, kupowaniem prezentów a także z niezapomnianym zapachem piernika, który unosi się w domach w czasie przed wigilijnych przygotowań. Wyższość piernika nad innymi ciastami jest bezsporna i polega głównie na fakcie, że możemy go dużo wcześniej przygotować. Tajemnica wyśmienitego smaku piernika tkwi bowiem w fakcie, że jest to ciasto, które dojrzewa. Zaraz po upieczeniu jest praktycznie niejadalne z powodu swojej twardej konsystencji. Smaku i kruchości nabiera dopiero z czasem, i tak piernik możemy upiec nawet dwa tygodnie przed terminem Świąt Bożego Narodzenia. Wtedy też mamy pewność, że powalimy jego smakiem wszystkich gości na kolana. Sekret piernika to również odpowiednia ilość przypraw korzennych, miodu i dobrego, wysokoprocentowego kakaa. Kiedy już wyjmiemy takie cudo z piekarnika, możemy go po prostu posypać cukrem pudrem, ale możemy równie dobrze polać polewą czekoladową, lub też przyozdobić lukrem i skórką z kandyzowanego pomarańcza.

http://www.duzohumoru.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here