Coraz bardziej cenimy sobie posiłki, własnoręcznie przygotowane. Wymyślamy swoje autorskie przepisy, szukamy nowych smaków, korzystamy z dużej ilości przypraw ziołowych, staramy się, aby nasze jedzenie było zdrowe i urozmaicone. Nawet nie mając pod ręką wszystkich potrzebnych produktów, potrafimy przy odrobinie wyobraźni ugotować zupę ‘na gwoździu’, a ze zwykłych ziemniaków wyczarować smakowite danie. Wiele osób, mimo wypełnionego pracą poza domem dnia, chętnie po przyjściu do domu zakłada fartuszek i rusza do kuchni w poszukiwaniu nowych smaków. Fora internetowe pełne są przepisów wymyślonych i sprawdzonych przez domowych szefów kuchni. Można znaleźć odpowiedź na wszystkie swoje pytania i wątpliwości, można znaleźć przepisy na obiady wykwintne i na te najtańsze. Chyba do społeczeństwa dotarło, że domowy obiad czy kolacja, nawet te z najprostszych produktów są lepsze niż z dużej gastronomii – wiemy, co jest w środku. Zaczynamy cenić swoje zdrowie, a jak wiadomo, jedzenie ma na nie ogromy wpływ.