Risotto

0
Kuchnia orientalna – kuchnia tajska

Risotto to bardzo popularna włoska potrawa, którą zaczerpnęły inspirację z niej wiele innych krajów. Risotto na ogół jest podawane jako ryż podsmażany na tłuszczu (masło, oliwa, szpik wołowy). Taki ryż podawany jest z warzywami takimi jak: cebula, pomidory, czosnek, mieszanka warzywna dowolnego pokroju. Często jest też gotowane na winie, a potem w bulionie rosołowym z dodatkami przypraw (sól, pieprz). Na końcu dekoruje się je na talerzy wraz z utartym serem, świeżym masłem, śmietaną lub jogurtem. Do takiego risotto oczywiście podajemy mięso, tutaj już jest kwestia gustu, można podawać z mięsem drobiowym. Smakuje ono także z podsmażaną wątróbką. Risotto to nie tylko potrawa warzywno-mięsna, można je nawet podawać na słodko. Najczęściej gotujemy ryż, dodajemy odrobinę mleka, masła i dolewamy jogurtu smakowego lub kefiru owocowego. Wtedy podajemy je z roztopionym na wierzchu masełkiem i cukrem. Można też zrobić typowy ryż na mleku z owocami, lub podać ryż z cukrem i cynamonem. Risotto to wspaniały pomysł na obiad, na co dzień.

http://www.dessire.pl/

Cechy nowoczesnych frytownic gastronomicznych

0

W pierwszych modelach frytownic (zarówno gazowych jak i elektrycznych), dużym problemem były resztki przygotowywanych dań, które odrywały się od nich, trafiały na dno, gdzie następnie ulegały spaleniu, przez co zanieczyszczany zostawał olej. Producenci frytownic wyszli naprzeciw wymaganiom restauratorów i stworzyli frytownice z tak zwaną ‚zimną strefą’ – miejscem, do którego trafiają cząstki smażonego produktu, gdzie nie zostają spalone, co wydłuża żywotność i świeżość oleju. Kolejnym specyficznym przyrządem w nowoczesnych frytownicach, jest urządzenie do kontroli smażenia. Dzięki niemu, we wnętrzu frytkownicy utrzymana jest stała temperatura, oraz możliwe jest kontrolowanie temperatury całego oleju znajdującego się w komorze frytkownicy. Umożliwia to na dokładne opiekanie całej powierzchni przyrządzanego dania. Bardzo istotnym elementem frytownic są również termostaty bezpieczeństwa – olej rozgrzewany w tego typu urządzeniach osiąga ekstremalne temperatury i w niektórych przypadkach mogłoby dojść do samozapłonu frytownicy. Termostaty zapobiegają przegrzewaniu się tłuszczu, przez co chronią przed zapaleniem się frytownicy. Gdyby jednak w jakiś sposób do tego doszło, nastąpi automatyczne odłączenie grzałek. W urządzeniach takich jak frytownice, istotna jest także kwestia czyszczenia – komora w której znajduje się olej, w większości przypadków jest zaokrąglona, przez co tłuszcz nie gromadzi się w zakamarkach, a poszczególne elementy frytownic mogą zostać wyjęte i wyczyszczone osobno.

http://www.mimamo.pl/

Jak się celebruje posiłki we Francji

0
Łamanie reguł w restauracjach

Francuzi rozpoczynają dzień od śniadania z obowiązkowym croissantem – maślanym rogalikiem, brioche – ciepłą bułeczką z masłem, bagietką z masłem i dżemem, ciastkiem i kawą z mlekiem lub czekoladą. Przy śniadaniu można przeczytać poranną prasę, nabrać rozpędu na cały dzień. W ciągu dnia, Francuzi mają ograniczony czas na obiad, dlatego składa się on zwykle z jednego dania z obowiązkowym deserem, lub przystawką, ale często jest to tylko kanapka, sałatka, często omlet. Porcje nie są duże, w końcu jest to posiłek, na który nie ma dużo czasu. Kolacja jest właściwie podstawowym posiłkiem dnia, który celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, czasem nawet kilka godzin. Posiłek składa się przynajmniej z trzech dań, jako pierwsze na stole pojawiają się sery i owoce, które stanowią przekąskę pomiędzy poszczególnymi daniami. Na początek podawana jest przystawka w foie gras, za którą Francuzi przepadają, może to być także terrine, sałatka lub lekka zupa. Dania główne to ryby, mięsa, drób, gołębie, serwowane z ryżem, ziemniakami, makaronem, sałatkami. Kolacja jest obowiązkowo zakończona deserem. I jak tu powiedzieć, że kolacji nie powinno się jeść?

http://www.amer-tour.pl/

Rodzice uczą nawyków żywieniowych

0

Dorośli powinni skupić się na rozwoju swoich dzieci. Ważne w dojrzewaniu jest dostarczenie odpowiednich składników, białka, niezbędnych witamin. Rodzice powinni sami przygotowywać bogate potrawy, aby być pewnym skuteczności. Ofiarowanie pieniędzy to pójście na łatwiznę, dziecko rzecz jasna wybiera niezdrowe jedzenie co nie skutkuję niczym pozytywnym. Zdrowie jest najważniejsze, zawsze należy o tym pamiętać. Tymczasem obecne czasy budzą po prostu strach. Człowiek pędzi niby za szczęściem a co to takiego? Czyż nie życie? Wielu twierdzi, że pieniądze i dlatego za nie też stołuje się na mieście. To wszystko jest zgubne, problem otyłości rośnie z dnia na dzień i nikt nic z tym nie robi. Pożywienie to najważniejsza czynność więc aby organizm prawidłowo funkcjonował muszą być dostarczone odpowiednie wartości. Dziecko nabywa nawyki żywieniowe z domu, dlatego tak ważne jest zaangażowanie opiekuna. Należy zwolnić i zaobserwować w jakich warunkach rozwija się pociecha. Nadeszła chwila na podjęcie właściwych kroków.

http://www.cyber-fly.pl/

Polska kuchnia staropolska na grzybach stoi

0
Kuchnia orientalna

W dawnej polskiej kuchni, powszechnie wykorzystywane były produkty natury, które rosły na polach, w lasach – człowiek nauczył się z nich doskonale korzystać, a wiele z przepisów staropolskiej kuchni kontynuowanych jest do dziś w mało zmienionej formie. Jesteśmy jednym z krajów, który w swojej kulinarnej tradycji ma wiele propozycji, jak przyrządzić w kuchni leśne grzyby. Królem polskich lasów jest szlachetny borowik, grzyb wyrazisty w smaku, aromatyczny. Zaraz za nim stoi prawdziwek, a dalej wiele gatunków grzybów jadalnych jak podgrzybki, kurki, rydze, gołąbki, gąski, opieńki, koźlarze, kanie. Grzyby tak zadomowiły się w naszej kuchni, że nie wyobrażamy sobie pewnych potraw bez ich udziału. Potrawy wigilijne w dużej części wymagają obecności suszonych grzybów leśnych – zupa z borowików, uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, grzyby marynowane, krokiety z grzybami. Wielu turystów obcokrajowców dopiero w naszej kuchni poznaje smak leśnych grzybów – są kraje, w których leśnych grzybów w ogóle się nie zbiera.

http://www.u21.pl/

Taki wieloletni kredyt to poważne zobowiązanie

0

Zawsze staram się służyć pomocą dla potencjalnych klientów zainteresowanych ulokowaniem swoich pieniędzy lub ich pozyskaniem. Nie oznacza to jednak, że za każdym razem warto brać kredyt hipoteczny, to produkt którego warunki jak i oprocentowanie bardzo często ulega zmianie. Nie chodzi o sam fakt przestrzegania przed taką usługa, byłoby to bardzo niedorzeczne i niemal niedojrzałe, jednak o to, że taki kredyt hipoteczny powinien zostać dobrany indywidualnie do potrzeb i oferty każdego klienta. Niestety my z tego nie zdajemy sobie sprawy ewentualnie nie chcemy gdyż tak łatwiej go pozyskać, w końcu sam w sobie kredyt hipoteczny to dobra alternatywa, pytanie zasadnicze powinno brzmieć czy raczej dla każdego. Tutaj już kwestia sporna gdyż trudno jest niejednokrotnie wyjaśnić klientowi, że nawet jeżeli nie teraz to za jakiś czas takie zobowiązanie odciśnie dosyć mocno brzemię na jego finansach. Jak widać, nie wszyscy słuchają się i liczą z moją opinią wręcz przeciwnie, dochodzimy do sytuacji gdzie podjęcie decyzji wiąże się zawsze z jakimiś konsekwencjami.

http://www.pustelnica.pl/

Leczenie ziołami

0

Według ostatnich statystyk Polacy coraz chętniej korzystają ze specyfików takich, jak różnego rodzaju zioła lecznicze oraz preparaty prozdrowotne mające w swoim składzie zioła.Jeśli chodzi o stosunek świata lekarskiego do tego zjawiska to, z tego co mi wiadomo, jest on raczej ambiwalentny. Z jednej strony wielu lekarzy podkreśla, że zioła i preparaty ziołowe, o ile są stosowane umiejętnie i zgodnie z kompetentnymi zaleceniami, mogą przyczyniać się do skuteczniejszej walki z niektórymi schorzeniami oraz do poprawy ogólnej kondycji organizmu, z drugiej jednak wielu medyków i specjalistów od szeroko rozumianego żywienia bije na alarm. że chociaż zioła lub specyfiki ziołowe nie są preparatami leczniczymi w sensie ścisłym, to jednak powinno się z nich korzystać przy zachowaniu zasad szczególnej ostrożności, tzn. tylko i wyłącznie pod kontrolą lekarza lub wykwalifikowanego dietetyka. Ostatecznie zyskujemy więc istotną wiedzę na temat dwoistości, jaka charakteryzuje problem pt. zioła jako produkty prozdrowotne.

http://www.maleacieszy.pl/

Kuchnia domowa

0

Kuchnia domowa jest dla nas niebywale cenną, a dodatkowo jest dla nas miejscem, w którym liczne osoby, będą się starały mieć cały czas pewny dla siebie dostęp do na przykład bezcennych miejsc. Czasami kucharze starają się dodatkowo o to, aby mieć dostęp do kuchni i do wszystkiego, co w niej się znajduje. Istnieje wiele osób, idealnie znających się na korzystaniu z kuchni wysokiego rodzaju, a dodatkowo, gdzie można mieć całkowity i pełen dostęp do lepszego życia. Jak dla nas interesujące jest to, aby mieć dostęp do na przykład korzystania z wszelakiego rodzaju elementów. Kuchnia dla wielu z nas jest miejscem, gdzie można mieć interesujący dostęp do na przykład wszystkiego. Dla nas ludzie za każdym razem powinni znać się na stosowaniu kuchni, a dodatkowo na najlepszych daniach, zarówno dla rodziny, jak i dla znajomych. Dla nas dodatkowo ważne są wszelakiego rodzaju desery, a nawet ciasta, dające nam niejedną okazję na korzystanie ze wszystkiego, co dla nas jest cenne. Czasami w domach dość trudno jest znaleźć kuchnie, w której faktycznie znajduje się odpowiednia ilość jedzenia, a także zestawień, jakie są faktycznie smaczne. Dla nas takie jedzenie, które nam smakuje, idealnie nadaje się do tego, aby mieć wszystko dla siebie w odpowiednim smaku.

http://www.quadrat.pl/

Gotować samemu czy wybrać dania gotowe?

0
Umiejętności kulinarne a wiek

Gotowanie, chociaż jest czynnością bardzo przyjemną, nie zawsze przychodzi nam z równą łatwością. Wielu z nas ma spore problemy z przyrządzeniem najprostszych nawet dań, nie mówiąc już o bardziej skomplikowanych propozycjach. Na szczęście ci, którzy kucharzyć nie potrafią, maja bardzo szeroki wybór – mogą stołować się w różnego rodzaju bistrach, restauracjach oraz barach, w tym mlecznych oraz typu fast food lub też zaopatrywać się gotowe produkty, które w domu należy tylko odgrzać, co uczynić można także w kuchence mikrofalowej. Ich przyrządzenie jest, jak widać, bardzo proste i nie wymaga specjalnie dużych umiejętności, jednak przeciwnicy takich rozwiązań uważają, że potrawy kupowane jako gotowe nie są tak smaczne, jak te, które sporządzimy samemu. Często nie sposób się nie zgodzić, jednak są wśród nich także i takie, które w porównaniu z przyrządzonymi samodzielnie wypadają tak samo dobrze – te jednak są dość drogie, zwłaszcza kiedy porównać je z tańszymi propozycjami produktów garmażeryjnych.

http://www.miasto-dialogu.pl/

Dlaczego lepiej gotować w warunkach domowych

0

Wielu z nas prowadzi jasna oraz racjonalna politykę gospodarowania produktami żywnościowymi oraz stara się większość posiłków przygotowywać samodzielnie w warunkach domowych. Mamy wtedy wiedzę nie tylko na temat pochodzenia poszczególnych składników dania, ale także potrafimy odpowiednio je doprawić tak, aby spełniało nasze oczekiwania kulinarne. Posiłki domowe są tym samym najpewniejszym źródłem zdrowych i świeżych artykułów spożywczych. Niejednokrotnie zdarza się jednak, że korzystamy w oferty żywieniowej przeróżnych firm gastronomicznych. Będąc w podróży albo nie mając możliwości samodzielnego przygotowania posiłku decydujemy się na napotkaną po drodze restaurację. Ładny wygląd zewnętrzny oraz wewnętrzny lokalu nie świadczy jednak o jego kuchni. Nie chodzi tutaj nawet o smak podawanych potraw, czy ich ilość. Najważniejszym elementem pozostaje wciąż ich jakość. Często zdarza się, że lokale gastronomiczne fundują nam nieświeże mięsa oraz nieświeże ryby. Posiadany towar poddawany jest wielokrotnym procesom mrożenia oraz rozmrażania co powoduje, że może on niekorzystnie wpłynąć na nasz układ pokarmowy. Trzeb zatem bardzo uważać wybierając dania z menu restauracji, czy baru. Najlepiej pozostać przy produktach mącznych, które nie podlegają aż takim rygorom przechowywania. Pozwoli to nam uniknąć nieprzyjemnych odczuć bólowych oraz wszelkich dolegliwości spowodowanych zatruciami pokarmowymi.

http://www.lubiepowietrze.pl/

ZOBACZ TEŻ