Łamanie reguł w restauracjach

Francuzi rozpoczynają dzień od śniadania z obowiązkowym croissantem – maślanym rogalikiem, brioche – ciepłą bułeczką z masłem, bagietką z masłem i dżemem, ciastkiem i kawą z mlekiem lub czekoladą. Przy śniadaniu można przeczytać poranną prasę, nabrać rozpędu na cały dzień. W ciągu dnia, Francuzi mają ograniczony czas na obiad, dlatego składa się on zwykle z jednego dania z obowiązkowym deserem, lub przystawką, ale często jest to tylko kanapka, sałatka, często omlet. Porcje nie są duże, w końcu jest to posiłek, na który nie ma dużo czasu. Kolacja jest właściwie podstawowym posiłkiem dnia, który celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, czasem nawet kilka godzin. Posiłek składa się przynajmniej z trzech dań, jako pierwsze na stole pojawiają się sery i owoce, które stanowią przekąskę pomiędzy poszczególnymi daniami. Na początek podawana jest przystawka w foie gras, za którą Francuzi przepadają, może to być także terrine, sałatka lub lekka zupa. Dania główne to ryby, mięsa, drób, gołębie, serwowane z ryżem, ziemniakami, makaronem, sałatkami. Kolacja jest obowiązkowo zakończona deserem. I jak tu powiedzieć, że kolacji nie powinno się jeść?

http://www.amer-tour.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here