Żydzi jako grupa religijna również mają swoją kuchnie. Jest ona oparta również na zasadach religijnych, jakie oni wyznają, czyli jest bardzo koszerna. Najważniejszą jej cechą jest ścisłe przestrzeganie zasady koszerności, czyli podziału na to co jest czyste, a w ich rozumieniu dozwolone, oraz na to, co nieczyste, czyli trefne i niedozwolone. Kuchnia żydowska cechuje się zatem odrzuceniem niektórych rodzajów mięs (na przykład wieprzowiny) oraz niektórych rodzajów ryb (zwłaszcza tych, które nie mają łusek), owadów i skorupiaków. Dozwolone mięso też jest mocno obwarowane i musi pochodzić z czystego uboju. Różne żydowskie potrawy weszły na stałe do innych kuchni narodowych. Polacy np. preferują bardzo chętnie karpia po żydowsku, macę z pieczonego ciasta z mąki, wody i jajek, czy drożdżową chałkę. Austriacy przejęli od Żydów strudel. Kuchnia ta powstawała przez połączenie różnych potraw i prób ich przygotowania z nakazami religijnymi. Specyfiką kuchni żydowskiej jest wiele różnorodnych przystawek. Wzięło się to z tradycji szabatu, kiedy Żydzi nie mogą nic robić – włącznie z gotowaniem. Toteż przed tym świętem przygotowywali wiele potraw, które później były przechowywane w specjalnych piecach przed wystygnięciem.

http://www.mz-pan.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here