Zapewne najbardziej charakterystyczną zupą, która kojarzy się z wojskiem jest zupa grochowa. Mówiąc krócej grochówka, jest zupą poligonową. To doskonała zupa, którą większość ludzi lubi. Jest gotowana na wywarze mięsnym z dodatkiem boczku, mięsa gulaszowego, czy kiełbasy białej. Do takiego wywaru trzeba dodać groch. Najlepiej jest ten groch pozostawić przed gotowaniem na jedną noc w zalewie. Wystarczy zalać wodą. Groch najlepiej się wtedy gotuje. Zwykle ugotowanie takiej zupy jest czasochłonne, ale za to, jaki efekt końcowy. Kiedy groch już się rozgotuje w wywarze można dodać kilka ziarenek grochu wraz z marchewką i ziemniakami, aby te warzywa zrobiły się miękkie, wtedy taka zupa będzie nie tylko gęsta, ale i pełna. Zupę grochową doprawia się na koniec majerankiem, który dokładnie będzie aromatyzował taką gęstą zupkę. Grochówkę zwykle, jaka się z pieczywem. Doskonale pasuje także jako pierwsze danie do następnego mięsnego posiłku, ale nie tylko. Można także na drugie podać pierogi i to też będzie pasowało.

http://www.rodzicdziala.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here