Picie kawy to nie tylko sposób na złapanie odrobiny dodatkowej energii na początek dnia- rytuały związane z tym napojem stają się elementem stylu życia. Dobrze więc znać kilka faktów dotyczących jednego z ulubionych napojów na świecie- i wybrać coś dla siebie.
Właściwie cała wypijana kawa na świecie to przedstawiciele dwu odmian- arabica i robusta.
Arabica to kawa zdecydowanie trudniejsza w uprawie- wymaga ciepłego klimatu tropikalnego i rośnie na wyżynach i w górach. Mimo to stanowi blisko 70 % upraw światowych. Wynika to z faktu, iż ma ciekawy, gorzkawy smak z nutami czekoladowymi i korzennymi. Jest więc mocno ceniona ze względu na smak, mimo iż zawartość kofeiny jest stosunkowo niska.
Robusta to kawa łatwiejsza w uprawie i zdecydowanie bardziej odporna na szkodniki i choroby. Jest bardziej tolerancyjna na pogodę i warunki uprawy. Posiada zdecydowanie więcej kofeiny niż odmiana arabica- mimo to stanowi tylko ok 30 % światowych zbiorów kawy. Wynika to zapewne z faktu, iż ma mniej ciekawy, gorzkawy smak- chociaż niewątpliwie są smakosze, którym to właśnie robusta odpowiada bardziej. Jednak najczęściej spotyka się, albo czystą arabice, albo mieszanki obu gatunków.
Poza doborem odmiany na smak znacząco wpływa proces wypalania ziaren. Wprawdzie coraz większą popularność zyskuje kawa zielona, która praktycznie nie podlega przetworzeniu, to jednak w dalszym ciągu większość producentów proponuje kawę prażoną. Tu nie ma uniwersalnych reguł i każdy producent przygotowuje swoje standardy. Podobnie sprawa ma się z mieleniem kawy- pamiętajmy, ze rozmiar mielenia należy dopasować do metody parzenia- ekspresy przelewowe najlepiej radzą sobie z kawą zmieloną grubo, zaś ciśnieniowe- preferują drobno zmielony proszek.
A po doborze odpowiedniego ziarna, metody mielenia i parzenia- pozostaje nam zasiąść i delektować filiżanką ulubionego napoju.

http://zdrowietiens.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here