Wiosna to czas, kiedy możemy oddać się pomidorowemu szaleństwu. Pomidory z dnia na dzień stają się bowiem pyszniejsze i coraz bardziej dojrzałe. W przeciwieństwie do swych bezsmakowych, bladych, zimowych krewniaków wiosenne pomidorki są ślicznie czerwone, jędrne i niezwykle smaczne. Sposobów ich przyrządzania jest bez przesady z milion. Ostatnio triumfy święcą tak zwane pomidorki pod pierzynką. Są to pokrojone w grube plastry pomidory, na których kładziemy kawałek sera typu feta lub mozzarella. Na to wszystko kładziemy przeciśnięty ząbek czosnku i odrobinę majonezu. Całość solimy, pieprzymy do smaku i obficie posypujemy tartym serem, może to być na przykład parmezan, lub każdy inny dość twardy ser. Doskonale jeśli posiadamy świeżą bazylię, jej listkami możemy bowiem okrasić nasze pomidorki nadając im tym samym niepowtarzalny smak. Jeśli jednak akurat roślinki nie mamy, z powodzeniem zastąpi ją bazylia suszona, równie dobra w smaku. Całe danie, przed podaniem dobrze jest schłodzić kilka godzin w lodówce.

http://www.gminess.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here