Kuchnia francuska przez wielu uważana jest za jedną z lepszych w Europie. Kraj słynie z bardzo dużej różnorodności dań, ich sposobu przyrządzania i wykorzystywanych do tego celu składników. Dlatego też Francja może się poszczycić nie tylko dużą liczbą lokali gastronomicznych, ale także ich oryginalnością. Jednak jeżeli z ulicy trafimy do tradycyjnego domu i przyjrzymy się jadłospisowi to zauważymy, że wśród trzech posiłków dziennych na śniadanie najczęściej podaje się bagietkę z masłem, albo też dżemem, a wszystko popija się kawą, lub gorącą czekoladą. Niekiedy pierwszy posiłek dnia uzupełnia się też sokiem z pomarańczy. W porze obiadowej serwuje się wiele dań. Pokrótce możemy je określić, jako przystawki, danie główne, często dodatkowo ser, a następnie deser i kawę. Niejednokrotnie do obiadu podajemy także wino, a coraz częściej również piwo. Francja słynie z bardzo dobrych winiarni i serowni. Popularnymi „przysmakami” w tym kraju są żabie udka i ślimaki. Bogato prezentuje się także kuchnia regionalna.

http://www.nieoficjalnie.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here