Chyba nie ma osoby, która nie miałaby kontaktu z pokrzywą. Omijamy ja więc z daleka, bo dotkliwie parzy, a skutki odczuwamy przez dłuższy czas. Ta ekspansywna roślina, potocznie uważana za chwast, ma jednak takie właściwości, o których wiele innych roślin może marzyć. Już wieki temu, pokrzywa uważana była w medycynie ludowej za jeden z najlepszych leków na wiele dolegliwości. Liście pokrzywy zawierają witaminę C,B2,K, flawonoidy, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk, krzem, karoten, korzenie natomiast kwasy organiczne i sole mineralne. Wywar z pokrzywy oczyszcza organizm, działa odtruwająco, leży nieżyt żołądka i jelit, pomocna w leczeniu anemii, poprawia pracę wątroby. Tak bogata w składniki roślina nie może być tylko powszechnym chwastem. W dawnej polskie kuchni dodawano ją do wielu potraw, a nawet gotowano z niej zupę. Najlepsza jest młoda pokrzywa, majowa, gdy listki są niewielkie i zielone. Może warto wybrać się na spacer w poszukiwaniu młodych pokrzyw i zrobić z nich sałatkę, przygotować jak szpinak, dodać do zupy, twarożku, czyli potraktować tę zapomnianą, używaną w kuchni roślinę z większą atencją, na którą z pewnością zasługuje?

http://www.flapjack.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here