Choć każdy Polak przepada za polską kuchnią, coraz chętniej czerpie z menu innych krajów i innych kultur, i to nie tylko tych zachodnich. Jedną z kuchni, które na dobre zadomowiły się w Polsce jest kuchnia orientalna. Restauracje oferujące azjatyckie potrawy cieszą się coraz większą popularnością. Coraz częściej też kuchnia orientalna gości w naszych domach. Starając się jednak przyrządzać potrawy kuchni orientalnej nie zapominajmy o naczyniu, bez którego kuchnia Wchodu po prostu nie istnieje. Jest nim wok.Wok to w dużym uproszczeniu naczynie wykonane ze stali, przypominające głęboką patelnię i służące do przygotowywania potraw na ogniu. Jego właściwości pozwalają na głęboką obróbkę cieplną przyrządzanych potraw. Można w nim gotować, ale także smażyć, dusić czy frytować. Dzięki niemu kuchnia orientalna, którą będziemy się starać wprowadzić do naszego domu, może być zbliżona do tej oryginalnej chińskiej, japońskiej, czy wietnamskiej. Poza wokiem potrzeba nam jeszcze tylko odpowiednich „orientalnych” składników, a przede wszystkim przypraw, bez których „nasza” kuchnia orientalna nigdy nie będzie smakować jak ta prawdziwa.