Odwiedzając półwysep Iberyjski z pewnością będziemy mieli okazje skosztować tamtejszych kuchni. Wchodzi ona w skład tak zwanej kuchni śródziemnomorskiej i opiera się głównie na rybach, sezonowych warzywach i owocach a także na owocach morza. Będąc w hiszpańskiej restauracji warto spróbować regionalnych potraw, jedną z najbardziej popularnych jest paella. Jej składniki to żółty, mocno przyprawiony ryż, owoce morza takie jak: krewetki, małże i drobno posiekane ośmiorniczki zwane kalmarami. W paelli odnajdziemy ponadto kawałki ryby i kurczaka. Z warzyw, najczęściej w daniu możemy spotkać zielony groszek i słupki świeżej marchewki. Można poprosić oczywiście o same owoce morza i tutaj warto wiedzieć, że Hiszpanie mogą pochwalić się naprawdę niezwykle bogatym asortymentem małży, ostryg, muszli i krewetek. Możemy skorzystać z popularnych na wybrzeżu barów, gdzie nakładamy sobie na talerz surowe produkty, po czym zanosimy je kucharzowi, który na naszych oczach je grilluje. Wówczas mamy gwarancje, że nasze danie będzie wyjątkowo świeże.