Cukinia, zwana też kabaczkiem, to bardzo popularne w ostatnich czasach warzywo. Jej sława nie dziwi, ponieważ jest wyjątkowo smaczna i może być wykorzystywane w wielu potrawach. Do jej popularności przyczyniła się też na pewno duża wartość odżywcza tej rośliny oraz to, że świetnie sprawdza się w różnych dietach. Będzie idealna dla osób odchudzających się, dla cukrzyków oraz doskonale nadaje się jako jedno z pierwszych warzyw dla niemowlaków, oraz w diecie mamy karmiącej.
Co z cukinii przygotować na posiłek, aby zachwycić domowników?
Z tego wyjątkowego warzywa można wyczarować naprawdę różnorodne potrawy.
Możemy zaserwować na przykład pieczone frytki z cukinii lub zaskoczyć biesiadników nadziewanymi, lub pieczonymi jej kwiatami. Bo kwiaty z cukinii są również jadalne i smakują wyśmienicie.
Cukinia to świetny składnik zup, możemy ugotowaną na jej bazie zupę podać w dwóch formach — jako zupę krem lub jako tradycyjną zupę z kawałkami warzyw.
Kabaczki doskonale sprawdzają się jako składnik leczo. Komponując podsmażaną cebulkę z pieczarkami, pokrojoną papryką i właśnie cukinią otrzymamy przepyszne danie, które możemy łączyć z ryżem lub makaronem zależnie od naszych preferencji.
Można przyrządzić cukinię faszerowaną, można z niej usmażyć placuszki, dodając różne rodzaje mąk i za każdym razem otrzymując wartościowy posiłek o innym smaku. Doskonale zasmakują nam placki z cukinii z dodatkiem mąki gryczanej oraz z kawałkami sera feta.
Cukinia to warzywo bardzo uniwersalne, smakujące prawie każdemu, warto po nie często sięgać w naszej kuchni.