Nie bez powodu na samym dole piramidy żywieniowej znajdują się warzywa. Są to bowiem najbardziej bogate we wszelkiego rodzaju witaminy i składniki mineralne nieprzetworzone produkty żywieniowe. Ich wpływ na nasz organizm jest nie do przecenienia i z pewnością nie powinno ich zabraknąć w naszej codziennej diecie. Do pewnego czasu sądzono, że surowe warzywa są najzdrowsze, jednak niedawno przeprowadzone w tej dziedzinie badania udowodniły, iż jest to teoria mylna. Warzywa gotowane są nie tylko bardziej lekkostrawne od tych surowych, ale, o dziwo ilość występujących w nich witamin bardzo często wzrasta i nie ma tutaj nawet znaczenia czy są one gotowane na parze czy w wodzie. Doskonałym tego przykładem jest chociażby marchew w której nie tylko ilość witamin wzrasta prawie dwukrotnie, ale również występująca w danej porcji ilość błonnika rośnie znacząco po ugotowaniu. Stosując zatem warzywa w poszczególnych posiłkach warto wziąć pod uwagę ich obróbkę termiczną, przynajmniej w przypadku takich właśnie warzyw, jak marchew czy pomidory.