Mało osób wie, że tak na prawdę tym prawdziwym cynamonem nie jest taki, który możemy zakupić w zwykłym supermarkecie. To, co jest dostępne na półkach większości hipermarketów to cynamon chińskiej odmiany – a dokładna nazwa to Cassia. Oryginalny i zarazem prawdziwy cynamon natomiast pochodzi z Cejlonu i znacznie różni się w smaku od tego hodowanego w Chinach.
Jest przede wszystkim delikatniejeszy w smaku z lekką nutą goździków, podczas gdy chińska odmiana charakteryzuje się ostrym i ciężkim smakiem, który jest zdecydowanie bardziej dominujący.
Gdzie zatem można dostać prawdziwy cynamon?
Cynamon cejloński to jedyna w swoim rodzaju przyprawa, którą zdecydowanie warto spróbować, ponieważ jest znacznie szlachetniejsza w smaku i nie zawiera tak wysokiej ilości kumaryn. W zwiększonej ilości kumaryny mają szkodliwy wpływ na wątrobę, dlatego też spożycie cynamonu odmiany Cassia powinno się ograniczyć do rozsądnych ilości. Co zaś się tyczy tej prawdziwej, cejlońskiej przyprawy, nie musimy sobie w żadnym stopniu ograniczać jej użycia. Jest wręcz nieoceniona przy rozmaitych infekcjach i kandydozie, a ze względu na niesamowicie wysoką ilość przeciwutleniaczy skutecznie zapobiega chorobom i podnosi witalność całego organizmu. Ponadto, działa regulacyjnie na poziom cukru we krwi i nadaje niepowtarzalny aromat absolutnie każdej potrawie!
Co prawda, cynamon z Cejlonu nie jest tak łatwo dostępny jak chińska odmiana i jest nieco droższy, jednak przy odrobinie chęci każdy bez problemu odnajdzie szlachetną przyprawę.