Brownie to jedno z najbardziej znanych i uwielbianych wypieków na całym świecie. Typowo amerykański deser, swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu, brązowemu zabarwieniu, za które odpowiada spora ilość czekolady potrzebna do przygotowania brownie. Obłędnie czekoladowy deser to doskonały materiał dla kulinarnych eksperymentów. Tak samo świetnie smakuje zarówno w tradycyjnym wydaniu, jak i w innych odsłonach. Sprawdź je!

Tort brownie z kremem czekoladowym

Potrzebne składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 200 g masła, 6 jajek, 300 g cukru, 100 g mąki, na krem – 200 g mascarpone, 100 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Przygotowanie: Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka zmiksuj z cukrem i mąkę. Dodaj do nich przestudzoną masę czekoladową. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto na brownie, które należy zapiekać 15 minut w 180 stopniach. Ciasto wyjmij i przestudź. W tym czasie połam drobno czekoladę, rozpuść ją i odstaw do wystudzenia. Mascarpone zmiksuj i połącz z płynną czekolada i cukrem waniliowym. Gotowy krem czekoladowy rozprowadź równomiernie na powierzchni upieczonego brownie.

Serniko-brownie

Potrzebne składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, 100 g masła, 3 jajka, 100 g cukru pudru, 200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, krem serowy – 400 g białego sera, 2 jajka, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego.

Przygotowanie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawaj do niej po jednym jajku. Następnie wsyp do masy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec dodaj czekoladę. Ser zmiel i zmiksuj z jajkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na blaszkę wyłóż ¾ masy czekoladowej, a następnie wylej na nią całą masę serową. Resztę masy czekoladowej układaj łyżką na wierzchu ciasta. Serniko-brownie piecz 50 minut w 180 stopniach.

Brownie z dynią

Potrzebne składniki: 1 szklanka zmiksowanego miąższu z dyni, 250 g serka mascarpone, 2 jajka, 2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki cukru, masa czekoladowa – 200 g mąki, 2 łyżki kakao, 150 g czekolady deserowej, 100 g masła, 150 g cukru, 4 jajka

Przygotowanie:  Serek mascarpone utrzyj z cukrem i połącz z przygotowanym wcześniej miąższem z dyni. Dodaj 2 jajka, cynamon i wymieszaj. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź i dodaj cukier. Mieszając masę czekoladową, dodawaj do niej kolejno po jednym jajku. Na koniec wsyp przesianą mąkę i kakao. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Przelej do niej połowę masy czekoladowej, a następnie całą masę dyniową. Na wierzch przelej resztę masy czekoladowej. Brownie dyniowe zapiekaj 25 minut w temperaturze 175 stopni.

Ekspresowe brownie z filiżanki

Potrzebne składniki: 100 g czekolady deserowej, 3 łyżki mąki, 5 łyżeczek cukru, 30 ml mleka, 20 g masła, garść malin

Czekoladę z masłem rozpuść w mikrofalówce. Przelej do miseczki, dodaj mleko, przesianą mąkę, cukier i sól. Całość wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj rozdrobnione widelcem maliny. Ciasto na brownie przełóż do filiżanki i wstaw do mikrofali na około 1,5 minuty.

Brownie z fasoli

Potrzebne składniki: 1 puszka czerwonej fasoli, 1 banan, 2 jajka, 1 łyżka kakao, 2 łyżki syropu z agawy, 50 g gorzkiej czekolady na polewę.

Przygotowanie: Fasolę dokładnie przepłucz. Dodaj do niej rozgniecionego banana, jajka, kakao i syrop z agawy. Całość zblenduj i przelej do wyłożonej papierem formy, długiej na około 25 cm. Brownie piecz 45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu polej je roztopioną czekoladą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here