3 proste desery, które zawsze się udają – sprawdź!

Przepadasz za pysznymi domowymi deserami, ale nie uważasz się za mistrza sztuki kulinarnej? Nic nie szkodzi, doświadczenie przychodzi z czasem. Za to dziś z przyjemnością prezentujemy trzy przepisy na desery, które udają się zawsze!

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to przepyszny i w gruncie rzeczy prosty przysmak, który nigdy się nie nudzi. Jeśli najdzie Cię ochota na słodką przekąskę, przygotuj:

  • 200 g masła,
  • szklankę cukru,
  • kilka łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • mleko w proszku,
  • mieszankę ulubionych bakalii,
  • herbatniki.

Przygotowywanie bloku czekoladowego rozpocznij od roztopienia masła w rondelku, a następnie dodaj do niego wodę, cukier i kakao i wymieszaj wszystkie składniki. Mieszanka musi się podgrzewać aż do rozpuszczania cukru, a później przestygnąć. Mleko w proszku oraz herbatniki umieść w garnku, podobnie jak przygotowany wcześniej mus czekoladowy. Po wymieszaniu przelej zawartość garnka do keksówki i schładzaj blok czekoladowy w lodówce przez kilka godzin. Udany blok czekoladowy będzie z łatwością się kroił! Szczegółowe wskazówki związane z tym przepisem znajdziesz pod adresem:

https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/

Mus czekoladowy

Słodki czekoladowy mus to kolejny sprawdzony i prosty przepis. Do jego przygotowania wystarczy:

  • kilka jajek,
  • 200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 60 g cukru pudru,
  • 60 g masła.

Czekoladę należy umieścić w kąpieli wodnej, a po roztopieniu dodać do niej posiekane masło. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj do niej żółtka i jeszcze raz wymieszaj. Kolejne składniki to ubite białka i cukier puder. Po schłodzeniu w lodówce przez około godzinę przelany do kokilek lub salaterek mus może trafić prosto na stół!

Czekoladowy pudding z bakaliami

Równie prosty w przygotowaniu jest czekoladowy pudding z bakaliami. Potrzebne będą:

  • pół litra mleka,
  • kasza manna,
  • brązowy cukier,
  • dobrej jakości ciemne kakao, np. kakao ciemne z Ghany E.Wedel,
  • sezamki lub herbatniki,
  • aromatyczna przyprawa, np. cynamon,
  • ulubione bakalie.

Cukier i kakao rozpuść w mleku i dodaj do mieszanki kaszę mannę. Gdy całość się zagotuje, wzbogać ją o przyprawy oraz rozdrobnione sezamki lub herbatniki i zblenduj zawartość naczynia. Powstałą w ten sposób masę należy przelać do filiżanek i chłodzić w lodówce dwie godziny, po których pudding będzie gotowy do podania. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here