Przepadasz za pysznymi domowymi deserami, ale nie uważasz się za mistrza sztuki kulinarnej? Nic nie szkodzi, doświadczenie przychodzi z czasem. Za to dziś z przyjemnością prezentujemy trzy przepisy na desery, które udają się zawsze!
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to przepyszny i w gruncie rzeczy prosty przysmak, który nigdy się nie nudzi. Jeśli najdzie Cię ochota na słodką przekąskę, przygotuj:
- 200 g masła,
- szklankę cukru,
- kilka łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- mleko w proszku,
- mieszankę ulubionych bakalii,
- herbatniki.
Przygotowywanie bloku czekoladowego rozpocznij od roztopienia masła w rondelku, a następnie dodaj do niego wodę, cukier i kakao i wymieszaj wszystkie składniki. Mieszanka musi się podgrzewać aż do rozpuszczania cukru, a później przestygnąć. Mleko w proszku oraz herbatniki umieść w garnku, podobnie jak przygotowany wcześniej mus czekoladowy. Po wymieszaniu przelej zawartość garnka do keksówki i schładzaj blok czekoladowy w lodówce przez kilka godzin. Udany blok czekoladowy będzie z łatwością się kroił! Szczegółowe wskazówki związane z tym przepisem znajdziesz pod adresem:
https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/
Mus czekoladowy
Słodki czekoladowy mus to kolejny sprawdzony i prosty przepis. Do jego przygotowania wystarczy:
- kilka jajek,
- 200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 60 g cukru pudru,
- 60 g masła.
Czekoladę należy umieścić w kąpieli wodnej, a po roztopieniu dodać do niej posiekane masło. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj do niej żółtka i jeszcze raz wymieszaj. Kolejne składniki to ubite białka i cukier puder. Po schłodzeniu w lodówce przez około godzinę przelany do kokilek lub salaterek mus może trafić prosto na stół!
Czekoladowy pudding z bakaliami
Równie prosty w przygotowaniu jest czekoladowy pudding z bakaliami. Potrzebne będą:
- pół litra mleka,
- kasza manna,
- brązowy cukier,
- dobrej jakości ciemne kakao, np. kakao ciemne z Ghany E.Wedel,
- sezamki lub herbatniki,
- aromatyczna przyprawa, np. cynamon,
- ulubione bakalie.
Cukier i kakao rozpuść w mleku i dodaj do mieszanki kaszę mannę. Gdy całość się zagotuje, wzbogać ją o przyprawy oraz rozdrobnione sezamki lub herbatniki i zblenduj zawartość naczynia. Powstałą w ten sposób masę należy przelać do filiżanek i chłodzić w lodówce dwie godziny, po których pudding będzie gotowy do podania. Smacznego!