Uporczywe schorzenie, jakie kryje się pod nazwą „cukrzyca”, związane z zaburzeniami metabolicznymi na tle nieprawidłową produkcją lub działaniem insuliny, dotyka dzisiaj coraz większą ilość ludzi, niekoniecznie jedynie w podeszłym wieku. Głównym objawem są nagłe skoki poziomu cukru we krwi, które ujawniają się w postaci nagłych i niebezpiecznych ataków hiperglikemicznych. Nieleczona cukrzyca jest w stanie doprowadzić do poważnych uszkodzeń organów wewnętrznych oraz ich niewydolności. To również ona odpowiedzialna jest w ogromnym stopniu za pracę nerek oraz serca, a nieleczona czy czasem nawet niewykryta może doprowadzić do uszkodzenia także nerwów oraz naszyć krwionośnych. Cukrzycę można podzielić na dwa typy, różniące się między sobą przyczyną czy samym przebiegiem.

Zioła i przyprawy, które pomogą w walce z cukrzycą

Walka o każdy dzień

U wszystkich, u których został ów problem zdiagnozowany, najważniejsze jest ciągłe dbanie o odpowiedni poziom cukru we krwi, który wiąże się nie tylko z koniecznością stałego monitorowania jego poziomu, ale również  z odmawianiem sobie wielu rzeczy, które mogłyby w krótkim czasie doprowadzić do szybkiego pogorszenia się stanu  zdrowia pacjenta. Na szczęście w naturze możemy spotkać naszych największych sprzymierzeńców, którzy pomogą nam w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Imbir i kurkuma

Te dwie przyprawy zaczynają być w polskiej kuchni coraz częściej obecne, dlatego ich stosowanie nie powinno wiązać się z większym problemem – w sklepach w zasadzie o każdej porze roku możemy dostać surowy korzeń imbiru oraz jego suszoną, sproszkowana postać. Także kurkuma jest łatwo dostępna oraz przede wszystkim smaczna  – podkreśla smak oraz nadaje wyrazistości potrawom przygotowywanym na bazie ryżu. W przypadku imbiru wystarczy spożywanie trzech gramów dziennie, aby cukrzycy chorujący na II typ tej choroby skutecznie byli w stanie obniżyć poziom cholesterolu. Kurkuma, poza zbawiennym działaniem dla cukrzyków, ma również działanie przeciwzapalne, wskazane dla naszego serca, dodatkowo działa, jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów.

Bardzo popularny – cynamon

W kuchni polskiej ta przyprawa jest znana od wielu lat i dodawana do wielu potraw – również coraz częściej do mięsnych. Jest łatwo dostępny, cudownie pachnie a dodatkowo zawiera składniki bioaktywne, za pomocą których można skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi – wystarczy spożywanie dziennie zaledwie kilku gram. Prawda, że proste?

Kuchnia bez czosnku? Niemożliwe!

Trudno nam sobie wyobrazić typowo polska kuchnię bez jednej z podstawowych oraz najbardziej aromatycznych przypraw, jakim jest czosnek. Jak się okazuje, jest znakomitym dodatkiem do dań nie tylko ze względu na swoje właściwości smakowe, ale także dlatego, że powoduje skuteczne obniżanie poziomu cukru we krwi.

Kozieradka

Ta nieco mniej znana roślina powinna znaleźć się jako obowiązkowy punkt w twojej diecie, jeśli cierpisz na cukrzycę, ponieważ poprawia tolerancję glukozy oraz obniża poziom samego cukru we krwi. To również świetny dodatek do dań dla tych, którzy borykają się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here