Orzechy włoskie w Polsce są doskonale znane, często wykorzystywane jako dodatek do wypieków. Jedzenie ich ma jednak niezwykle dobry wpływ na zdrowie, dlatego warto swoją codzienną dietę uzupełnić w orzechy włoskie. Ich dużą zaletą jest ogromna dostępność i stosunkowo niska cena, ale to wartości odżywcze powinny najbardziej nakłonić nas do ich spożywania. Orzechy włoskie chronią układ krążenia, dzięki dużej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz steroli roślinnych. Pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszają lepkość krwi oraz ryzyko wystąpienia zakrzepów. Orzechy włoskie słyną ze świetnego wpływu na pracę mózgu, jest to prawda, dzięki wysokiej zawartości fosforu. Regularne jedzenie orzechów włoskich usprawnia procesy myślowe, pomaga łatwiej przyswajać informacje. Jedzenie orzechów włoskich z tego właśnie powodu polecane jest szczególnie osobom uczącym się, oraz osobom starszym. Często można spotkać się z opinią, że orzechy włoskie działają antyrakowo. O ile częściowo jest to udowodnione naukowo (orzechy te zawierają kwas elonowy i fenolowy, które unieszkodliwiają substancje rakotwórcze) to dokładna skuteczność nie jest znana.
Orzechy włoskie w diecie mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i warto je stosować, a dzięki temu, że dostępne są w każdym sklepie spożywczym w stosunkowo niskiej cenie, można je polecić każdemu. Warto jednak pamiętać, że są one wysokokaloryczne dlatego też niezalecane jest objadanie się nimi w dużych ilościach.

http://www.rebeliakultury.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here