Kuchnia orientalna – kuchnia tajska

Risotto to bardzo popularna włoska potrawa, którą zaczerpnęły inspirację z niej wiele innych krajów. Risotto na ogół jest podawane jako ryż podsmażany na tłuszczu (masło, oliwa, szpik wołowy). Taki ryż podawany jest z warzywami takimi jak: cebula, pomidory, czosnek, mieszanka warzywna dowolnego pokroju. Często jest też gotowane na winie, a potem w bulionie rosołowym z dodatkami przypraw (sól, pieprz). Na końcu dekoruje się je na talerzy wraz z utartym serem, świeżym masłem, śmietaną lub jogurtem. Do takiego risotto oczywiście podajemy mięso, tutaj już jest kwestia gustu, można podawać z mięsem drobiowym. Smakuje ono także z podsmażaną wątróbką. Risotto to nie tylko potrawa warzywno-mięsna, można je nawet podawać na słodko. Najczęściej gotujemy ryż, dodajemy odrobinę mleka, masła i dolewamy jogurtu smakowego lub kefiru owocowego. Wtedy podajemy je z roztopionym na wierzchu masełkiem i cukrem. Można też zrobić typowy ryż na mleku z owocami, lub podać ryż z cukrem i cynamonem. Risotto to wspaniały pomysł na obiad, na co dzień.

http://www.dessire.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here