Mozzarella to bez wątpienia jeden z najlepszych serów na świecie. Z powodzeniem rywalizuje on z wieloma serami z Francji, która jest przecież światowym centrum serowych wyrobów. Mozzarella pochodzi z południa Włoch z regionu Kampania. Ser ten jest bardzo charakterystyczny, ponieważ po roztopieniu bardzo się ciągnie. Podstawą do wyroby tak wspaniałego sera jest mleko bawolic – samic z gatunku bawół domowy. Ostatecznie można również zastosować mleko krowie lub ich mieszankę. Sami włosi twierdzą, że prawdziwy smak mozzarella ma tylko ser, który został wytworzony z mleka włoskich bawolic, które pasły się włoską trawą na włoskich pastwiskach. Ser ten stanowi dodatek lub bazę do wielu dań, pochodzących nie tylko z Włoch. Dodaje się go między innymi do pizzy, lasagne oraz sałatki caprese. Najbardziej cenioną odmianą tego sera, która jest jednocześnie uznawana za najlepszą, jest odmiana mozzarella di bufala sampana, która jest produkowana wyłącznie w regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur.

http://www.inspeerio.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here