Jedną z ciekawszych, jesiennych zup jest bez wątpienia zupa dyniowa. Ma ona bogaty smak, przepiękny, apetyczny kolor i jest niezwykle pożywna. Jej przygotowanie ma dwa zasadnicze warianty: dla dorosłych i dla naszych małych milusińskich. W wersji dorosłej wystarczy nam średniej wielkości dynia Hokaido. Wyższość tej dyni nad innymi dyniami polega na tym że nie trzeba jej obierać. Jednak jeśli akurat nie mamy Hokaido pod ręką doskonale sprawdzi się każda inna dynia. Kroimy ją na średniej wielkości kawałki i dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, wystarczą dwie sztuki. Do całości dodajemy ponadto dwie cebule pokrojone w ćwiartki, trzy do czterech ząbków czosnku i kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego. Wszystko to podduszamy na dwóch łyżkach masła a następnie zalewamy nie całym litrem bulionu. Gotujemy całość koło dwudziestu minut a następnie miksujemy na gładką masę i zupa gotowa. Możemy ją podawać z ziemniakami, groszkiem ptysiowym albo z uprażonymi migdałami lub orzechami. Smacznego!

http://www.lazyhours.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here