W pierwszych modelach frytownic (zarówno gazowych jak i elektrycznych), dużym problemem były resztki przygotowywanych dań, które odrywały się od nich, trafiały na dno, gdzie następnie ulegały spaleniu, przez co zanieczyszczany zostawał olej. Producenci frytownic wyszli naprzeciw wymaganiom restauratorów i stworzyli frytownice z tak zwaną ‚zimną strefą’ – miejscem, do którego trafiają cząstki smażonego produktu, gdzie nie zostają spalone, co wydłuża żywotność i świeżość oleju. Kolejnym specyficznym przyrządem w nowoczesnych frytownicach, jest urządzenie do kontroli smażenia. Dzięki niemu, we wnętrzu frytkownicy utrzymana jest stała temperatura, oraz możliwe jest kontrolowanie temperatury całego oleju znajdującego się w komorze frytkownicy. Umożliwia to na dokładne opiekanie całej powierzchni przyrządzanego dania. Bardzo istotnym elementem frytownic są również termostaty bezpieczeństwa – olej rozgrzewany w tego typu urządzeniach osiąga ekstremalne temperatury i w niektórych przypadkach mogłoby dojść do samozapłonu frytownicy. Termostaty zapobiegają przegrzewaniu się tłuszczu, przez co chronią przed zapaleniem się frytownicy. Gdyby jednak w jakiś sposób do tego doszło, nastąpi automatyczne odłączenie grzałek. W urządzeniach takich jak frytownice, istotna jest także kwestia czyszczenia – komora w której znajduje się olej, w większości przypadków jest zaokrąglona, przez co tłuszcz nie gromadzi się w zakamarkach, a poszczególne elementy frytownic mogą zostać wyjęte i wyczyszczone osobno.

http://www.mimamo.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here