Błonnik — dlaczego jest tak ważny w diecie?

0
224

Błonnik jest jednym z najważniejszych elementów wielu diet, na który powinniśmy zwracać uwagę. Ma duży wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu oraz posiada wiele korzyści i plusów. W tym wpisie prezentujemy odpowiedź na pytanie, dlaczego błonnik jest aż tak ważny w naszej diecie oraz na co wpływa pozytywnie i jakie korzyści nam przynosi. Wszystkie szczegóły prezentujemy poniżej.

Pierwszym plusem i elementem, dla którego błonnik jest tak ważny w naszej diecie, jest zapobieganie wchłanianiu się cholesterolu. Takie właściwości zapobiegać będą chorobom układu krążenia i będą utrzymywały nasz organizm w dobrym stanie. Błonnik sprawia, że mamy długo uczucie sytości. Jest to ważny plus, gdyż nie będziemy podjadali niezdrowych przekąsek, a wytrwanie na diecie np. odchudzającej będzie dużo prostsze i przyjemniejsze. Sam błonnik ogranicza również wchłanianie się tłuszczu do organizmu, co będzie bardzo korzystnym plusem, gdy odchudzamy się lub chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Spożywanie błonnika jest również ważne pod kątem codziennego funkcjonowania czy naszego samopoczucia. Zapobiega on wchłanianiu się metali ciężkich oraz wspomaga ich wydalanie z organizmu. Poprawia również trawie, gdy spożywamy wiele obciążających potraw.

Błonnik dla osób chorych

Błonnik jest również bardzo korzystny dla osób chorych, którzy zmagają się z różnymi dolegliwościami, dlatego jest też wskazany (o ile pozwala na to nasza choroba) podczas wielu diet zdrowotnych. Błonnik zmniejsza stężenie cukru we krwi, dlatego będzie korzystny dla osób, które mają cukrzycę i często wysoki poziom glukozy. Według wielu wiarygodnych badań, błonnik zapobiega chorobom układu sercowo naczyniowego, co powoduje mniejsze ryzyko choroby serca czy choroby wieńcowej. Spożywanie błonnika w naszej diecie zapobiega również nowotworom żołądka, co przy dzisiejszej jakości produktów jest niezwykle ważnym plusem i powodem, dla którego warto uwzględnić błonnik w naszej diecie.

pozywny obiad

Gdzie znajdziemy błonnik?

Błonnik znajdziemy w wielu podstawowych produktach żywnościowych. Z pewnością będą to rośliny strączkowe takie jak fasola i soja, suszone morele i figi, makaron, ryż, płatki owsiane, pieczywo, truskawki, porzeczki, maliny czy grejpfruty. Warto zatem zadbać, aby codziennie przynajmniej kilka z tych produktów znalazło się np. w naszej diecie głównej, która dopuszcza takie produkty. Jeśli zależy nam na diecie bogatej w błonnik, możemy wykorzystać np. catering dietetyczny z dowozem. Dieta pudełkowa oferowana przez firmy cateringowe dostarczy nam odpowiednich ilości błonnika w różnych typach diet.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here