Romantyczne chwile w kuchni

0

Powiedzenie odnośnie miłości, która rozpoczyna się od strefy kulinarnej jak najbardziej ma swoje odbicie w rzeczywistości. To właśnie poprzez kulinaria można dotrzeć do serca mężczyzny. Wielu mężczyzn bardzo ceni sobie komfort, jakim jest umiejętność gotowania w odniesieniu do kobiety. Mało tego wielu mężczyzn wymaga od swoich kobiet, partnerek życiowych umiejętności gotowania smacznie, zdrowo i na bogato. Kobiety właśnie, dlatego rozpoczynają swoje pasje i nauki od kuchni, aby w tym aspekcie przygotować się w stu procentach. Na pewno można spędzić romantyczne chwile w dwoje w aranżacji kuchennej mając na myśli wspólne przygotowywanie posiłku. Takie wspólne gotowanie otwiera się na ludzi, a co najważniejsze zbliża ich do siebie. Dzięki temu dwoje kochanków poznaje siebie, swoje umiejętności, swoje smaki, a na tej podstawie może rozpocząć konkretny bój o partnera, trafiając do niego poprzez żołądek. Romantyczne chwile względem pasji gotowania są jak najbardziej owocne, dostarczają mnóstwo okazji do bliższego poznania.

http://www.lifebox.pl/

Przetwarzanie żywności

0

Przetwarzanie żywności w tym przypadku to nic innego jak procesy chemiczne. Jest to bardzo trudne do zrozumienia i trzeba naprawdę wniknąć głęboko w profesjonalne terminologie towarzyszące procesom przetwarzania żywności. Jak wiemy, żywność jest to terminologia określająca wszystkie składniki, które możemy bezpośrednio zjeść, dostarczając tym samym dla naszego organizmu niezbędne składniki odżywcze, jednak możemy wyróżnić żywność naturalną, czyli nieprzetwarzaną, oraz żywność przetwarzaną, czyli tą mniej naturalna, a raczej nic nie mającej wspólnego z naturalnymi aspektami. W takim przypadku na pewno nikogo nie powinien dziwić fakt, że przetwarzanie żywności to bardzo ważny oraz bardzo często wykorzystywany proces. Oczywiście pozwala on na wydobycie jeszcze większej ilości smaku oraz jeszcze większej ilości zapachu z danej żywności za proca odpowiednich składników chemicznych, jednak nie są one zdrowe dla naszego organizmu. To tylko imitacja. Niestety nie zdrowa dla naszego organizmu imitacja.

http://www.elegans.pl/

Pomidory nadziewane tuńczykiem

0

Przyrządźmy teraz pomidory nadziewane tuńczykiem! Składniki, które są niezbędne do przygotowania potrawy, to: cztery jednakowej wielkości pomidory, dwie puszki tuńczyka w sosie własnym, łyżka gęstej śmietany, sól, bazylia, koper suszony, ocet winny – czosnkowo – ziołowy, łyżeczka musztardy (pomidorowej) i biały mielony pieprz (choć nie jest on konieczny). Przejdźmy już do przygotowania potrawy: Pomidory dokładnie myjemy i ścinamy wierzchy od strony ogonka, wyjmujemy miąższ łyżeczką, siekamy. Lekko ścinamy pomidory od spodu, by można je było swobodnie ustawić. Teraz odsączamy tuńczyka i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy musztardę pomidorową, śmietanę, bazylię i suszony koperek. Następnie całość do smaku doprawiamy solą, białym pieprzem i octem ziołowo – czosnkowym. Tuż przed podaniem wkładamy farsz do pomidorków, które wcześniej przygotowaliśmy. Jest to danie dietetyczne, którego przygotowanie zajmie nam nie całe 20 minut, tak więc możemy przygotować je w każdej chwili gdy zgłodniejemy, musimy mieć tylko przygotowane pomidorki i tuńczyka. Do dzieła!

http://www.modny-styl.pl/

Domowe pierogi, szybko i smacznie

0

Pierogi są jednym z popularniejszych dań jedzonych przez Polaków, często znajdziemy je w menu restauracji czy barów, możemy kupić gotowe pierogi z wybranym nadzieniem lub po prostu zrobić je samodzielnie w domu. Wielu ludziom wydaje się, że jest to sprawa bardzo skomplikowana i nie chcą nawet zaczynać, podczas gdy, chociaż są one pracochłonne to bardzo proste w przygotowaniu. Idealne ciasto na pierogi jest bardzo proste wystarczy zmieszać jedną szklankę wrzącego mleka z dwiema szklankami mąki oraz szczyptą soli, ciasto jest bardzo gorące, dlatego aby nie poparzyć sobie dłoni warto je wyrabiać mikserem. Następnie zawijamy powstałe ciasto i odstawiany na około dwadzieścia minut. Ciasto najlepiej jest wyjmować po kawałku, który wałkujemy wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki lub też specjalnego przyrządu do robienia pierogów. Kolejnym etapem jest nadziewanie idealnie lepiącego się ciasta, możemy to zrobić w zależności od tego na co mamy ochotę, na przykład mięsem mielonym z cebulą, kapustą i grzybami lub też owocami takimi jak wiśnie, truskawki czy maliny.

http://www.convict.pl/

Czy mięsa można przyrządzać na słodko

0

W tradycji kuchni polskiej można wprawdzie doszukać się takich przykładów, że mięsa posiadają w sobie jakiś słodki dodatek – przykładem mogą być śliwki suszone dodawane do niektórych pieczeni, jednak większość potraw mięsnych w naszym kraju jest przyrządzana na słono, bez dodatku słodkich owoców. Jednak w kuchniach wielu państw, w tym europejskich, jak na przykład Francja czy Niemcy wiele potraw mięsnych jest przyrządzanych z użyciem właśnie słodkich dodatków. Na pewno naszego rodaka zaszokuje widok Niemca, jedzącego pieczonego kurczaka z dodatkiem – zamiast surówki – dżemu pomarańczowego czy figowego, u nas po prostu jada się do tego surówkę z buraczków czy kapusty. Jednak warto jest czasami poeksperymentować w domowej kuchni i spróbować przyrządzić na przykład pieczeń z dodatkiem słodkich owoców, czy też śledzie z dodatkiem rodzynek. W pierwszej chwili wydaje się, że taka kompozycja smaków zupełnie do siebie nie pasuje, jednak okazuje się, że w praktyce są to bardzo ciekawe smaki, których warto spróbować.

http://www.cooltural.pl/

Ciekawe pomysły na dania

0

Pomysłów na dania, nie powinno nam w żadnym wypadku brakować, gdyż każde z nich jest jak najbardziej takiego rodzaju, który jest w stanie sprawić, że będziemy się czuć faktycznie dobrze. Jeżeli zaczniemy korzystać z wszelakiego rodzaju dań, wtedy też zaistnieje dla nas szansa, aby zauważyć, jak bardzo wiele można z nich wydobyć. Jedzenie jest czymś, co jest przede wszystkim niezwykle smaczne. Nie wolno nam zapomnieć, iż na przykład stosowanie interesujących dla siebie pomysłów na jedzenie, może znacznie urozmaicić nasze dania, a także wpłynąć na nie w sposób niebywale pozytywny. Czasami kulinaria są w stanie się jednak przebić w sposób jeszcze bardziej pozytywny. Jest to spowodowane faktem, że każdy z nas codziennie stara się znaleźć faktycznie dla siebie danie, jakie będzie miało nie tylko smak, ale tym samym coś znacznie więcej. Koniecznie powinniśmy postarać się o to, aby korzystać z jedzenia, jakie ma faktycznie dobry smak, a tym samym, które jest wysokiej jakości i potrafi przekonać do siebie wiele osób.

http://www.naszawitryna.pl/

Luksusowych restauracji coraz więcej

0

We wszystkich, największych miastach Polski, do których należy między innymi Warszawa, Kraków i Poznań, mieszkańcy zauważają tendencję do tworzenia się prawdziwie luksusowych restauracji. W bogatych i urządzonych według najnowszych trendów wnętrzach, na gości, oprócz profesjonalnej obsługi, czeka prawdziwa uczta dla podniebienia. Restauracje te są tworzone przeważnie pod turystów, zwłaszcza tych zagranicznych. Widząc luksusowy lokal, na pewno zdecydują się oni na zjedzenie obiadu na mieście. Jeżeli przyjrzymy się obowiązującym tam cenom, nie zdziwi nas wcale największe zainteresowanie właśnie ze strony zagranicznych gości. Większości mieszkańców miasta zwyczajnie nie stać na jedzenie w takiego typu restauracjach. Znając dobrze miasto, na pewno wybiorą oni lokale, gdzie porządny, dwudaniowy obiad z kompotem gratis, zjemy już za jedyne dziesięć złotych. Luksusowe, wręcz marmurowe wnętrza, muszą jednak kosztować. Restauracje tego typu są również bardzo dobrym miejscem na eleganckie oświadczyny. Rezerwując stolik w takim lokalu możemy być pewni, że chwila ta zostanie na długo w pamięci naszej ukochanej. Zadowolenie ze strony kogoś najbliższego nam zazwyczaj nie zna ceny, więc rozwiązanie to ma wielu fanów.

http://www.centerfence.pl/

Przykłady tradycyjnej kuchni francuskiej

0

Kuchnia francuska przez wielu uważana jest za jedną z lepszych w Europie. Kraj słynie z bardzo dużej różnorodności dań, ich sposobu przyrządzania i wykorzystywanych do tego celu składników. Dlatego też Francja może się poszczycić nie tylko dużą liczbą lokali gastronomicznych, ale także ich oryginalnością. Jednak jeżeli z ulicy trafimy do tradycyjnego domu i przyjrzymy się jadłospisowi to zauważymy, że wśród trzech posiłków dziennych na śniadanie najczęściej podaje się bagietkę z masłem, albo też dżemem, a wszystko popija się kawą, lub gorącą czekoladą. Niekiedy pierwszy posiłek dnia uzupełnia się też sokiem z pomarańczy. W porze obiadowej serwuje się wiele dań. Pokrótce możemy je określić, jako przystawki, danie główne, często dodatkowo ser, a następnie deser i kawę. Niejednokrotnie do obiadu podajemy także wino, a coraz częściej również piwo. Francja słynie z bardzo dobrych winiarni i serowni. Popularnymi „przysmakami” w tym kraju są żabie udka i ślimaki. Bogato prezentuje się także kuchnia regionalna.

http://www.nieoficjalnie.pl/

Gotowanie na parze

0

Gotowanie na parze to na pewno jeden ze sposobów obróbki termicznej. Oczywiście gotujemy w tym przypadku pokarm lub nawet całe gotowe dania. Nikogo nie powinien dziwić fakt, że jest ot bardzo ważne oraz bardzo często wykorzystywane zagadnienie. Gotowanie na parze to jak sama nazwa nam dobrze podpowiada gotowanie pokarmów za proca pary wodnej. W tym wypadku jednak potrzebujemy specjalnego osprzętu do prowadzenia tego rodzaju procesu obróbki termicznej. Każdy dietetyk poleca tego rodzaju formę przygotowywania pokarmów. Jest to na po prostu bardzo zdrowa a w dodatku bardzo smaczna. Jednak na początku trzeba się po prostu przekonać do tego rodzaju smaku, gdyż jest on nieco neutralny i nijaki. W takich okolicznościach jednak zdrowie jest najważniejsze, a lekkie urozmaicenie przygotowywanych potraw na pewno każdemu się przyda. Nie dziwi nikogo fakt, że gotowanie na parze jest bardzo ważne oraz coraz popularniejsze w obecnych czasach. Gotowanie na parze jednak na razie na pewno nie wyprze tradycyjnych sposobów przygotowywania potraw.

http://www.kobiecylajf.pl/

Różne kuchnie europejskie

0

Wśród wielu tradycji kulinarnych z całego świata szczególnie dużo jest tych, które wywodzą się ze Starego Kontynentu. Na tle innych części świata Europa wypada naprawdę dobrze, posiadając w gronie najpopularniejszych kuchni świata wielu reprezentantów. Mówiąc o kuchniach europejskich, które cieszą się największym uznaniem na pewno zauważyć należy przede wszystkim te, które powstały w krajach basenu Morza Śródziemnego, a więc grecką, włoską, hiszpańską czy francuską – często również do tego grona zalicza się również kuchnię turecką, która łączy w sobie elementy kuchni europejskich z arabskimi. To wszystko nie oznacza jednak, że inne regiony Europy nie mają się czym pochwalić w dziedzinie kulinariów – wystarczy przecież wspomnieć sukcesy, jakie zdobywają w ostatnich latach kuchnie środkowoeuropejskie, zwłaszcza bałkańskie, węgierskie oraz polska czy rosyjska. Oprócz tego, popularnością cieszą się również sery pochodzące z Holandii czy niektóre z potraw, jakie wywodzą się z Belgii czy Niemiec.

http://www.30wtrampkach.pl/

ZOBACZ TEŻ